Influenssarokotukset Jämsässä 2020

Rokotuksilla pystytään vähentämään influenssatartuntojen määrää, vakavan influenssan ilmaantuvuutta sekä sen aiheuttamia jälkitauteja. Tänä vuonna rokotusten merkitys on entisestään kasvanut. Suosittelemme, että mahdollisimman moni riskiryhmään kuuluva ja heidän lähipiiriinsä kuuluva ottaa rokotuksen.

Jämsän Terveys aloittaa joukkorokotukset marraskuun puolivälissä rokotteiden saavuttua. Jotta voimme järjestää rokotukset mahdollisimman turvallisesti koronapandemiatilanteessa, vältämme useiden ihmisten yhtäaikaista kokoontumista samoihin tiloihin. Rokotukset järjestetään siksi vain ajanvarauksella.

Rokotuspäiviä järjestetään ajanvarauksella neuvoloissa ja terveysasemilla

Ajan voi varata 5.10-16.12.20 välisenä aikana puhelimitse numerosta 040 144 7281 (numero vain influenssarokotuksen ajanvaraukseen) ma-pe klo 9-14. Myös Jämsän Terveyden terveyssovelluksen kautta voi varata rokotusajan.

Rokotusajalle tulee saapua vain täysin terveenä, lieviäkään flunssan oireita ei saa olla. Huomioimme rokotuspäivinä 1-2 metrin turvavälit ja hyvän käsihygienian. Suosittelemme suunenäsuojaimen käyttöä odotustiloissa ja tarvittaessa annamme suunenäsuojan asiakkaille, mikäli odotustilassa turvavälien pitäminen ei ole koko ajan mahdollista.

Ruuhkien välttämiseksi toivomme asiakkaiden saapuvan paikalle mahdollisimman lähellä omaa varattua aikaa, ilman ajanvarausta ei näille rokotusajoille ole tänä vuonna mahdollista tulla.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

65 vuotta täyttäneet 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset raskaana olevat sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 7-64-vuotiaat vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri alle 6 kuukauden ikäisten lasten lähipiiri varusmiespalveluksen aloittavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Rokotteita annetaan myös muun varatun käynnin yhteydessä hoitajien vastaanotoilla neuvoloissa ja terveysasemilla. Kotihoidon hoitajat rokottavat kotikäynneillä kotihoidon asiakkaat ja hoitajat käyvät vanhusten palveluasumisen yksiköissä rokottamassa. Työterveyshuollossa on myös mahdollisuus hankkia rokotus. Muut kuin edellä mainittuihin riskiryhmiin kuuluvat voivat hankkia rokotteen apteekista reseptillä ja varata hoitajalle ajan rokotusta varten.

Pistettävä influenssarokote voidaan antaa kuuden kuukauden ikäiselle lapselle. Sitä nuorempia lapsia voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän vanhempiaan ja muita läheisiä. Nenäsumuterokote voidaan antaa 2–6-vuotiaille. Alle kouluikäisten lasten rokotukset annetaan lastenneuvolassa, ajanvaraus oman terveydenhoitajan kautta. Kouluikäisten lasten/nuorten rokotukset hoidetaan kouluissa ja oppilaitoksissa, tarkemmat ohjeistukset tulevat Wilma-järjestelmän kautta.

Palveluvastaava Susa Rahkonen
Johtava ylilääkäri Titta Frantsila