Tiedote 17.12.21: 5-11 -vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset alkavat

THL suosittelee koronarokotusta riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Vaikka koronatauti on lapsilla yleensä lievä, riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille. Toisaalta koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan. THL:n laatima lista 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä löytyy täältä 5—11-vuotiaiden lasten riskiryhmät.

Valtaosa riskiryhmälistassa mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia. Suurin osa riskiryhmään kuuluvista 5–11-vuotiaista on erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

5–11-vuotiaille lapsille on oma BioNTech-Pfizerin Comirnaty 10 mikrog/annos -rokote. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta. Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Lisätietoa lasten koronarokotuksista löytyy THL sivulta: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - THL

Huoltajien suostumus 5–11-vuotiaiden rokottamiseen Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori kykenee ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättämään asiasta. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan suostumus lapsen huoltajilta. Suostumus pyydetään kirjallisena. Jos alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja, suostumus tulee saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. THL:n laatima suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle löytyy tästä linkistä Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset annetaan Jämsän neuvolassa (Sairaalantie 11, 2 krs) ajanvarauksella, aikoja on nyt varattavissa viikolle 52. Ajanvaraus tapahtuu oman neuvolan tai koulun terveydenhoitajan kautta normaaleina puhelinaikoina.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Susa Rahkonen
Palveluvastaava
Jämsän Terveys

Titta Frantsila
Johtava ylilääkäri
Jämsän Terveys