Tiedote 7.3.22: Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista

Koronarokotuksia annetaan vielä maaliskuun ajan keskiviikkoisin klo 11-17 Jämsän liikuntahallin rokotuspisteellä. Jatkossa koronarokotukset vain ajanvarauksella terveysasemalla.

Jämsän liikuntahallin rokotuspiste Keskuskatu 16
avoinna 30.3.22 asti keskiviikkoisin klo 11-17 (ajanvaraus ja walk-in)

Rokotusajanvaraus
Ajat varattavissa liikuntahallin rokotuspisteelle ja Jämsän terveysasemalle sähköisen ajanvarauksen kautta tästä

Rokotusneuvonta ja ajanvaraus puhelimitse:
Jämsä ja Koskenpää p. 040 7560 744 (ma-to 9-15, pe 9-14)
Kuorevesi ja Länkipohja p. 040 8461 218 (ma-to 9-15, pe 9-14)


Koronarokotukset ja annosvälit:
5-11 vuotiaiden lasten rokotuksia annetaan Jämsän neuvolassa ajanvarauksella. Lisätietoa alla.

Rokotuspisteellä ja terveysasemalla annetaan ensimmäisiä rokotteita 12 vuotta täyttäneille, ja toisia rokoteannoksia, suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Kolmas rokoteannos tarvitaan elimistön puolustuskyvyn tehostamiseksi, kun aikaisemmista annoksista on kulunut riittävän pitkä aika. Kolmannen rokotteen ajankohta toisen annoksen jälkeen riippuu henkilön iästä ja muista tekijöistä.

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta kaikille 18 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. THL suosittelee kolmansia annoksia nyt myös riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Yli 12-vuotiaiden riskiryhmät: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

Kolmanteen koronarokotukseen voivat tulla kaikki 18 vuotta täyttäneet, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet ja sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet voivat tulla rokotukseen, kun toisesta annoksesta on kulunut 3-4 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

Neljänsiä koronarokoteannoksia annetaan 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Tämänhetkisen tiedon valossa THL ei ole esittänyt koko väestölle neljänsiä koronarokotuksia.

Koronataudin sairastaneiden rokotukset
Jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta ei suojan kannalta tarvitse kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille kuin vakavasti immuunipuutteisille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Lisätietoa koronavirustaudin sairastaneiden rokotuksista: Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

5- 11 vuotiaiden lasten rokotukset Jämsän neuvolassa ajanvarauksella
THL suosittelee koronarokotusta 5-11 vuotiaille sairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluville lapsille ja 5-11 vuotiaille lapsille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä. Rokotusta tarjotaan myös kaikille muille 5-11 vuotiaille. Ajan rokotukseen voi varata oman terveydenhoitajan kautta puhelimitse. 5–11-vuotiaiden kolmansiin rokoteannoksiin ei ole toistaiseksi myyntilupaa. Mikäli myyntilupa jatkossa laajenee 5–11-vuotiaisiin, THL tiedottaa asiasta.

Novavaxin Nuvaxovid-koronavirusrokotteita saapumassa tällä viikolla
Nuvaxovid-rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA-tai adenovirusvektorirokotetta. Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa. Annosvälin tulisi olla vähintään 6 viikkoa, koska sitä lyhyempi väli voi heikentää suojatehoa. Lisätietoja Nuvaxovid-rokotteesta: Nuvaxovid-koronavirusrokote. Rajallisen saatavuuden vuoksi Nuvaxovid-rokotteita annetaan vain ajanvarauksella Jämsän terveysasemalla.

Elina Vettenterä
Palveluvastaava
Jämsän Terveys

Titta Frantsila
Johtava ylilääkäri
Jämsän Terveys