Tiedote 17.10.2023: Influenssarokotukset ja koronan tehosterokotukset Jämsässä

Aikoja voi varata sähköisesti 1.11.2023 lähtien Jämsän liikuntahallin rokotuspisteelle ja sivuterveysasemille.

Tiedote 17.10.2023

Noudatamme rokotuksissa THL:n ohjeita. THL on yhtenäistänyt influenssa- ja koronarokotteen sairautensa perusteella saavat riskiryhmät, minkä vuoksi rokotukset voidaan tarjota riskiryhmille yhtä aikaa.

Influenssarokotukset

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Se ei kuitenkaan suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Kenelle influenssarokote annetaan?

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

  • Raskaana olevat
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Influenssarokotuksen saavat maksutta lisäksi:

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri (lisätietoa: lähipiirin influenssarokotukset)
    • Rokotus on maksuton, jos lähipiiriin kuluva on toistuvasti lähikontaktissa ihmiseen, joka on erityisen altis vakavalle influenssalle tai jos alttiille ihmiselle itselleen ei voi antaa influenssarokotusta.
  • Lisäksi THL on ohjeistanut, että maksutonta kausi-influenssarokotetta voidaan tarjota kaikille niille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suuressa lintuinfluenssaviruksen tartuntariskissä. Näitä ryhmiä ovat muun muassa:
    • turkistarhoilla ja siipikarjan parissa työskentelevät
    • virkaeläinlääkärit sekä
    • laboratoriotyöntekijät, jotka työskentelevät lintuinfluenssan näytteenoton parissa.

Mitä rokotteita on käytössä?

Influenssakaudella 2023–2024 maksuttomana influenssarokotteena tarjotaan pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille sekä FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille (annetaan neuvolassa). Molempien rokotteiden valmistukseen on käytetty kahta A-viruskantaa ja kahta B-viruskantaa, mikä vastaa WHO:n suosituksia.

Millainen on influenssarokotteiden suojateho?

Suojan syntymiseen menee noin 2 viikkoa. Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran.

Mitä haittoja influenssarokotteesta voi olla?

Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta ne ovat yleensä ohimeneviä ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Pistettävän influenssarokotteen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa. Nenäsumuterokotteen jälkeen nenä voi olla tukkoinen ja nuhainen. Sekä pistettävän että nenäsumutteena annettavan rokotuksen jälkeen voi ilmetä lievää sairaudentunnetta, lihas- ja nivelsärkyjä tai yleisoireita, kuten lämmönnousua, kuumetta, huonovointisuutta ja päänsärkyä. Pistosalueen paikallisoireita, särkyjä ja kuumetta voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Vakavat haittavaikutukset kuten vakava allerginen reaktio, anafylaksia, ovat hyvin harvinaisia.

Koronan syystalven tehosterokotukset

THL suosittelee syystalven 2023 tehosterokotusta

Rokotteena käytetään uutta Comirnaty XBB.1.5 varianttivalmistetta. Rokote annetaan yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa loka-joulukuun aikana. Jos rokotettava on sairastanut koronan, rokoteannos annetaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Syystalven tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. Henkilön on kuitenkin pitänyt saada rokotuksen perussarja. Perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta, immuunipuutteisilla kolme. Yksi sairastettu tauti lasketaan yhdeksi rokoteannokseksi.

Miksi syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille?

Alle 65-vuotiailla perusterveillä kolme rokoteannosta, sairastetut taudit mukaan lukien, antaa yhä hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Tässä väestönosassa on myös paljon koronainfektion synnyttämää lisäsuojaa. Suoja tartuntoja ja tartuttavuutta vastaan sen sijaan on vain vähäinen ja lyhytkestoinen. Syystalven tehosteannoksen kohderyhmillä vakavan taudin riski on suurempi ja suoja vakavaa tautimuotoa vastaan heikkenee hiljalleen, joten sitä on syytä tehostaa.

Mistä ja miten saan influenssa- ja koronarokotuksen Jämsässä?

1. Rokotukset Jämsän liikuntahallin joukkorokotuspisteellä (Keskuskatu 16) sekä terveysasemilla

Rokotukset alkavat maanantaina 13.11.2023 ajanvarauksella.

Jämsän liikuntahallin rokotuspisteellä rokotuksia annetaan 13.–24.11.2023 joka arkipäivä klo 8.30–16 kahdella rokotuslinjalla ajanvarauksella.

Kuoreveden terveysasemalla ensimmäiset rokotuspäivät ovat ajanvarauksella 14.11. ja 15.11., Länkipohjan terveysasemalla 16.11. ja 23.11., Koskenpään terveysasemalla 23.11.

Suosittelemme ajanvarausta ensisijaisesti sähköisesti. Sähköinen ajanvaraus on avoinna 1.11. alkaen ja siihen pääset tästä.

Rokotusaika on mahdollista varata myös puhelimitse 6.–10.11. aikavälillä klo 8–15 (oma rokotuspuhelinlinja p. 040 701 2387)

Jämsän liikuntahallilla rokotukseen on mahdollista tulla myös ilman ajanvarausta (walk in) rokotuspäivinä ma 20.11., ti 21.11. sekä ke 22.11. klo 8.30–16.

Ohjeita rokotukseen tulevalle

Saavuthan vain terveenä! Ruuhkien välttämiseksi toivomme asiakkaiden saapuvan paikalle mahdollisimman lähellä omaa varattua aikaa. Ota henkilöllisyystodistus valmiiksi esille. Rokotustilannetta varten kannattaa pukeutua niin, että olkavarsi on helppo paljastaa.

Jämsän liikuntahallin rokotuksissa aulassa henkilökunta ottaa vastaan ilmoittautumisen ja opastaa oikealle rokotuspisteelle.

2. Rokotukset neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, vastaanotoilla, kotihoidossa ja hoivayksiköissä

Alle kouluikäisten lasten rokotukset annetaan lastenneuvolassa, ajan voi varata oman terveydenhoitajan kautta. Kouluikäisten lasten/nuorten rokotuksia annetaan kouluissa ja oppilaitoksissa terveydenhoitajan vastaanotolla.

Rokotteita annetaan kohderyhmään kuuluville myös muun varatun käynnin yhteydessä hoitajien vastaanotoilla neuvoloissa ja terveysasemilla. Kotihoidon hoitajat rokottavat kotikäynneillä kotihoidon asiakkaat. Hoivakotiasukkaat saavat rokotuksen hoivakodilla. Hoivayksiköissä rokotukset alkavat 20.10.2023.

3. Muut rokotukset

Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voi rokotetta kysyä apteekista, työterveyshuollosta tai yksityiseltä terveysasemalta. Muut kuin edellä mainittuihin riskiryhmiin ja vakavalle influenssalle alttiin lähipiiriin kuuluvat voivat hankkia influenssarokotteen apteekista reseptillä ja varata hoitajalle ajan rokotusta varten. Moni työnantaja tarjoaa työntekijöilleen rokotuksen työterveyshuollossa.

Elina Vettenterä, palveluvastaava, Jämsän Terveys

Titta Frantsila, johtava ylilääkäri, Jämsän Terveys

Sähköinen korona- ja influenssarokotusten ajanvaraus avoinna 1.11. alkaen tästä linkistä jämsäläisille rokotuksen kohderyhmiin kuuluville (Jämsän liikuntahallin joukkorokotuspiste ja terveysasemat)

Rokotusneuvonta ja -ajanvaraus puhelimitse 6.11. alkaen:
p. 040 701 2387 (arkisin klo 8–15)

Jämsän liikuntahallin rokotuspiste, osoite Keskuskatu 16

  • Liikuntahallin rokotuspiste on avoinna ajanvarauksella 13.–24.11.2023 joka arkipäivä 8.30–16.
  • Walk in (ilman ajanvarausta) rokotuspäivät ma 20.11. – ke 22.11.2023.